Takaisin

Samaria aloittaa yhteistyön Amiedun kanssa

 

 

Samarian ja Amiedun yhteistyön tavoitteena kannustaa kuntoutuja-asiakkaita opinnollistamisen polulla


Amiedu ja Samaria ovat solmineen osaamisen kehittämistä koskevan kumppanuussopimuksen. Yhteistyön tavoitteena on kehittää työntekijöiden osaamista ja uudenlaisen opinnollistamismallin avulla kannustaa kuntoutuja-asiakkaita opintojen pariin ja uuden elämän alkuun.
 

50 vuotta sitten perustetun Samarian perustehtävä on ehkäistä päihdehaittoja tukemalla nuorten toimintaa sekä auttaa jo vaikeuksiin joutuneita ihmisiä ja heidän perheitään. Palveluvalikoimaan kuuluvat muun muassa työllistämistoiminta, opinnollistaminen, kuntoutuskodit, turvakoti ihmiskaupanuhreille, ruoka-apu sekä kansainväliset projektit.

Amiedun kanssa solmittu yhteistyösopimus sisältää kaksi eri segmenttiä: työntekijöiden osaamisen kehittäminen ja kuntoutuja-asiakkaiden opinnollistaminen.

- Yhteiskunta muuttuu ja tarpeet sen mukana. Lisäkoulutuksen ja erilaisen täsmäkoulutuksen merkitys on todella tärkeää. Meillä täytyy olla riittävän koulutettu ja ammattitaitoinen henkilöstö, jotta voimme palvella kaikkia asiakkaitamme, Samarian varatoiminnanjohtaja Päivi Valkoniemi sanoo.

Kuntoutuja-asiakkaiden motivaatio opiskeluun on usein olematon ja sitä kautta työnsaantimahdollisuudet ja tulevaisuuden näkymät hyvin heikolla tasolla.

- Meidän työmme on motivoida asiakkaitamme kiinnostumaan edes yhdestä asiasta. Ja jos pienikin innostus viriää, toimeen on tartuttava heti. Sitä varten meillä on oltava luotettava koulutuskumppani, jonka avulla pystymme räätälöimään opintoja non-stop.

Kuntoutuja-asiakkaiden on mahdollisuus suorittaa perustutkintojen osia tai kokonaisia tutkintoja tekemällä oppien, kuntouttavan työtoiminnan, työkokeilun ja palkkatuetun työn aikana.

- Ohjaamme opiskelemaan aloille, joille työllistytään parhaiten. Näitä ovat muun muassa hoiva-, rakennus-, puhdistuspalvelu-, liiketoiminta-, asiakaspalvelu-, ravintola- ja logistiikka-alalta.

Päivi Valkoniemi odottaa innolla yhteistyön alkamista.

- Olemme pitkään hakeneet kumppania joustavaan opinnollistamisen malliin. Amiedu ymmärsi heti tarpeemme ja matalan kynnyksen toimintamallimme. Odotan todella innolla, että pääsemme tekemään hedelmällistä yhteistyötä.

Valkoniemen mukaan sopimuksella on myös iso yhteiskunnallinen merkitys.

- Toivon, että tämä kannustaisi muitakin järjestöjä toimimaan ja kehittämään opinnollistamista. Uskon ja toivon, että yhteistyöstä syntyy uusi, hyvin matalalla kynnyksellä toimiva malli, jossa me löydämme nuorille koulukammoisille uudenlaisen motivaation opintoihin ja sitä kautta jatkokoulutukseen ja työllistymiseen.

Vaikuttavuus syntyy siitä, saadaanko motivaatio nousemaan. Kuntoutuja-asiakkaille on turha ehdottaa seuraavan kevään hakua. Siinä vaiheessa elämässä on jo tapahtunut liikaa muutoksia.

Amiedu asiakkuuspäällikkö Katriina Bredberg on iloinen yhteistyön käynnistymisestä.

- Yhteistyö Samarian kanssa on yhteiskunnallisten arvojemme mukaista toimintaa. On hienoa, että voimme oppilaitoksena auttaa ihmisiä pääsemään uuden elämän alkuun.