Takaisin

AIVAR RAUDVER 26.4.1955 – 15.1.2020

AIVAR RAUDVER – kerubien ylistäessä perillä
26.4.1955 – 15.1.2020 

”En taistele, koska tiedän, että olen tehnyt ystävilleni sen palveluksen ja tuen, minkä olen voinut. Jatkan edelleen ja jokainen päivä on palkinto, jolloin voin tehdä vielä enemmän. Mitä pidempään ystäväni ovat raittiina ja rikkomatta lakia – se on palkintoni.” Aivar Raudver 31.1.2019 saatuaan haimasyöpädiagnoosin.

Neuvosto-Venäjä toimitti Aivar Raudverin ”vapaaehtoisena” siivoamaan Tsernobylin ydinvoimalan ympäristöä 1986. Emme tiedä onko tämä syy sairastumiseen vai ovatko ne kovat vuodet kuluttaneet kehoa, jolloin alkoholia kului runsaasti, tai jokin muu syy. Sitä emme saa tietää. Noina synkkinä vuosina syntyi kuitenkin ajatus, että salakuljettamalla tätä kallisarvoista ainetta Suomeen, hän voisi rikastua. Niinpä Aivar ajautui rikollisliigaan, joka toi suuria määriä vodkaa ja pirtua Suomeen Viron itsenäistyttyä.

Tästä seurasi kiinnijääminen ja pitkä vankeusrangaistus Suomenlinnan vankilassa, jossa Aivar alkoi tehdä tiliä eletystä elämästään. Monet Tsenobylissä siivonneet tuttavat sairastuivat ja kuolivat. Viina vei myös ikäryhmän miehiä oikealta ja vasemmalta laidalta. Näiden pohdintojen keskellä, itsetutkiskelussa, hän alkoi kuulla vankilalähetin puhuvan puhtaudesta ja sovituksesta, joka on löydettävissä Kristuksen kautta. Tuo tie vei hänet Suomenlinnan vankilassa alttarille, jossa hän sai maistaa sovitusuhria, joka oli myös hänen puolestaan antanut henkensä. Tuossa hetkessä tilit tasattiin Jumalan kanssa.

Vankilatyöntekijä kertoi Aivarille Samariasta, jonka työntekijään Kalle Lindqvistiin saatiin säännöllinen yhteys. Suuri yllätys oli, kun vapautumisen hetkellä 1997, Samarian johtaja Krister Lindberg soitti ja otti Aivarin vastaan Samaria-työn pariin. Varsin pian, 1998 puolella, tuli Suomen valtion karkotusmääräys. Krister matkusti Aivarin kanssa Eestiin ja yhdisti tämän Pärnussa vuotta aiemmin avattuun Samaria-kotiin.

Raudver palveli Eestin Samaria-kodissa työntekijänä ja yksikön johtajana yli 20 vuotta. Näinä vuosina hoitokodissa on apua saanut yli 500 miestä. Tämän lisäksi hän valmistui baptistiseurakunnan pastoriksi ja palveli hoitokotityön lisäksi parhaimmillaan kahta seurakuntaa. 2018 vuonna Raudver oli vuoden lähetyspastorina Kanadassa, mutta palattuaan ryhtyi jälleen Pärnun Samaria-kodin vastuutehtävään, jota hän teki elämänsä loppuun asti.

2008 vieraillessamme ensimmäisen kerran Päivin kanssa Eestin Samarian vieraana Haapsalussa, Aivar esitteli meille Haapsalua. Kierroksella kävi ilmi, että Pjotr Tšaikovski oleskeli Haapsalussa 1867. Hän kulki rannoilla ja katseli auringon nousua ja joutsenia. 15.1.2020 Päivi istui kotona kasvot rannalle päin kääntyneenä ja kuunteli musiikkia. Soittoa suorittava ohjelma ehdotti Tsaikovskin hymniä kerubeille. Ehdotusta ihmetelleenä Päivi uppoutui tähän lumoavaan kappaleeseen, joka kertoo enkeleiden ylläpitämästä ylistyksestä Isän Jumalan valtaistuimen edessä. Juuri tuon laulun aikana saapui viesti siitä, että Aivar Raudver oli siirtynyt tästä ajasta Taivaan valtakuntaan.

Joulukuussa kun keskustelimme, kerroit Aivar, että sinulla on hyvä suhde ex-vaimoosi, jonka kanssa elämä ei jatkunut vankilavuosien jälkeen. Jaoit ennen kuolemaasi omaisuutesi lapsille ja sanoit, että olet valmis, sitten kun sen aika on.

Muistamme ystäväämme ja työtoveriamme lämmöllä. Kiitos yhteisestä matkasta Aivar Raudver – suuri persoona!

Porvoo 16.1.2020 Ismo Valkoniemi
 

 

Aivar Raudver vuonna 2001.


BLOGI