Takaisin

ELÄMÄN VALO – valo joka tunkeutuu pimeyteen

Auringon valo on osallisena monissa elämään liittyvissä prosesseissa. Vihreiden kasvien yhteyttämisessä auringon valo on energian lähde, jonka sivutuotteena syntyy lähes kaikille elämänmuodoille välttämätön happi, jota me hengitämme. Valon syynä on aina energialähde, jonka lähettiläs valo on. Se heijastaa lähettäjänsä energiaa.

Valon määrän vaihtelu vaikuttaa kasveihin, eläimiin ja ihmisiin, muun muassa hormonitoimintaan, ja auttaa meitä sopeutumaan vuorokaudenajan ja vuodenajan muutoksiin. Myös kasvien herääminen ja talvihorrokseen vaipuminen sekä muuttolintujen liikkeet ovat suoraan sidoksissa valon määrään ja suuntaan. Voimme siis todeta, että valo on elämän edellytys.

Raamatun kertomus ensimmäisestä päivästä on yksi ikuisista kertomuksista, joita ihmisyhteisö kantaa mukanaan. 1. Moos. 1:1-5:
Alussa loi Jumala taivaan ja maan. Ja maa oli autio ja tyhjä, ja pimeys oli syvyyden päällä, ja Jumalan Henki liikkui vetten päällä. Ja Jumala sanoi: ”Tulkoon valkeus”. Ja valkeus tuli. Ja Jumala näki, että valkeus oli hyvä; ja Jumala erotti valkeuden pimeydestä. Ja Jumala kutsui valkeuden päiväksi, ja pimeyden hän kutsui yöksi. Ja tuli ehtoo, ja tuli aamu, ensimmäinen päivä.

Raamattu kytkee valon lainalaisuudet Jumalan kolminaiseen persoonaan. Jumala kaikissa persoonansa muodoissa on valo ja valkeus, joka on välttämätön ihmiselle joka haluaa olla elävä sielu. Tämän valon taustalla oleva energialähde, Jumala itse, on se todellinen valo, joka korvaa tulevassa ajassa hänen luomansa keinovalon, auringon. Myös Kristus tuli meille valkeudeksi, heijastamaan Jumalan, Isän valoa jo nyt. Profeettaja Jesajan 9. luvun ensimmäinen jae ennustaa Kristuksen ilmestyksen: ”Kansa, joka pimeydessä vaeltaa, näkee suuren valkeuden; jotka asuvat kuoleman varjon maassa, niille loistaa valkeus.”

Tämä valo, Kristus, tunkeutuu kaikkein pimeimpään saakka, meidän sydämiimme, valaisten sen uskolla, toivolla ja rakkaudella. Kun nyt käymme viettämään kesää, saamme toivottavasti kylpeä myös Jumalan luoman auringon valossa.

Hyvää ja siunattua kesää!

 

ISMO VALKONIEMI, toiminnanjohtaja

 


BLOGI