Takaisin

Hyvää päivää Porvoo!

Teimme uusimman tiedotuslehtemme erityisesti porvoolaisille, mutta myös työmme ystäville ja tukijoille. Haluamme kertoa lehden avulla niille monille, jotka eivät tiedä Samariasta muuta kuin nimen, että mikä on Samaria ja mitä teemme Porvoossa ja lähiympäristössä.

Samaria on perustettu 1969 Porvoossa. Tuolloin järjestön nimi oli Itä-Uudenmaan sosiaalilähetys. Myöhemmin nimi lyhennettiin Samaria-Lähetykseksi ja sitten vielä yksinkertaisemmin Samariaksi. Olemme olemassa siksi, että järjestömme perustajat näkivät Nesteen öljyjalostamon rakentamisen yhteydessä syntyneen paikallisen ongelman. Alkoholiongelma toi alueelle paljon keikkatyömiehiä, jotka jouduttuaan asunnottomaksi jäivät ilman kotia ja työtä alueelle olemaan. Yksi Samarian perustajajäsenistä poliisina tuolloin toiminut Stig Bäcklund kertoo: ”1974, kun olin töissä poliisina Porvoossa, olimme melko lähellä maailmanennätystä juoppojen pidätyksissä. Yhden vuoden aikana niitä oli melkein 3700, eli 10 päivässä.”

Tasavallan presidentti Tarja Haloselta sosiaalineuvoksen arvonimen saanut Krister Lindberg johti Samariaa kaikki sen aktiiviset vuosikymmenet aina vuoteen 2008. Tuolloin Päivi ja Ismo Valkoniemi ottivat vastuun järjestöstä, allekirjoittanut toiminnanjohtajan nimikkeellä. Työ on vuosikymmenten aikana kasvanut eri paikkakunnille. Erillisiä yksikköjä on tänään Espoossa, Helsingissä, Hämeenlinnassa ja Porvoossa, sisarjärjestö toimii Eestissä ja myös monia kansainvälisiä projekteja järjestöllä on eri puolilla maailmaa.

Järjestön puheenjohtajana toimi pitkään sipoolainen seurakuntaneuvos Kenneth Grönroos. Nykyään järjestön puheenjohtajana toimii lakimies Patrik Nordman. Samarian jäseninä toimii ruotsinkielisiä helluntaiseurakuntia, Porvoon ruotsinkielinen Mission-seurakunta (Missionskyrkan i Borgå) sekä Porvoon ruotsinkielinen Metodistiseurakunta (Borgå Svenska Metodistförsamling). Järjestön työstä valtaosa on tänään suomenkielistä, mutta edelleen pyrimme siihen, että voimme palvella kaikkia omalla äidinkielellään.

Samaria News -lehdessä 3/2022 esittelemme sinulle Porvoon toimintoja siltä osin kuin se on turvallisuussyistä mahdollista. Työskentelemme myös sellaisten asiakasryhmien auttamiseksi, joihin kohdistuu turvauhkaa, ja siksi kaikkea toimintaa ei avata yksityiskohtaisesti. Toivomme, että saat tämän lehden kautta vastauksia kysymyksiisi, löydät kierrätysmyymälämme, lounaskahvilamme sekä kareenien Thai-ruokatapahtumat.

Samaria on porvoolainen kansalaisjärjestö, jonka logoon voit törmätä tänään eri puolilla Suomea, Eestiä tai vaikkapa Ukrainassa tai Itä-Afrikan Burundissa.

Tervetuloa vierailemaan Porvoon Tarmolassa ja tutustumaan meihin!

 

ISMO VALKONIEMI,
toiminnanjohtaja


BLOGI