Takaisin

Jumalan puoleen kääntyminen pandemian aikana

Vuonna 1700 käynnistyi Suuri Pohjan sota, joka kesti vuoteen 1721 asti. Tässä sodassa Ruotsin kuningaskuntaa vastaan asettui laaja liittoutuma Euroopan maita Venäjän johdolla. Samalla Venäjä valtasi Suomen. Tämä valtaus tunnetaan nimellä Isoviha.  Tämän sotatilan aikana maailmassa levisi pandemia, paremmin ruttona tunnettu, jossa se tavoitti Puolassa olevat Ruotsi-Suomen sotilaat jo 1702.

Pandemia levittäytyi Suomen rannikkoseudulle syyskuussa 1710, Tallinnasta tulleiden laivojen mukana. Helsingissä tauti tappoi joka kolmannen helsinkiläisen ja Porvoossakin tautiin kuoli 652 henkilöä.

Ruotsi-Suomen armeijan eräs salainen ase oli usko Jumalaan. Sodan rintamalla Puolassa ja Saksassa joukot pitivät yhteiset aamu- ja iltahartaudet sekä sunnuntaisin jumalanpalvelukset aamuin ja illoin. Tämän seurauksena syntyi erikoinen ympäristövaikutus, lasten herätysliike. Lapset olivat järkyttyneitä ruton ja sotien aiheuttamasta kaaoksesta ja kuolemista. Siksi he ryhtyivät jäljittelemään leikeissään jumalanpalveluksia, joita Ruotsi-Suomen armeijan sotilaat polvillaan ja aidossa hädässä pitivät.

Yksi lapsista toimi esilukijana ilmoittaen virret, johtaen rukoukset ja lukien Raamattua. He lauloivat seitsemänkin virttä ja rukoilivat jokaisen virren välissä. Lisäksi he lukivat katumuspsalmin ja jonkun Raamatun kertomuksista. Myös lapset pitivät koko palveluksensa polvillaan. Lopuksi he lauloivat kädet taivasta kohti ojennettuina päätösvirren, jonka olivat oppineet sotilailta.

Jatkuvasti laajeneva lasten jumalanpalvelustoiminta alkoi kerätä yleisöä, jota oli paikalla jopa 3000-4000 henkeä. He kuuntelivat lasten toimitusta itkien ja kyyneleet silmissä. Liegnitzin seudulla lapset kokoontuivat kaksi viikkoa joka aamu- ja iltapäivä ja jatkoivat rukoilemista ja laulamista pieninä ryhminä kodeissa. Breslaussa he pitivät kokouksia kolme kertaa päivässä. Lapsia oli satoja erilaisista taustoista.

Silminnäkijät ovat kirjoittaneet kuvauksia tapahtumista ja lasten rukouksia on kirjoitettu muistiin. Ne ovat sisällöltään hämmästyttävän itsenäisiä. ”Muista toki Isän rakkaudella meitä ja katso, kuinka monia tuhansia pieniä ja viattomia, nuoria ja kasvatusta vailla olevia lapsia kulkee näillä seuduilla kuin eksyksissä, eivätkä he osaa erottaa oikeaa vasemmasta. Ole Herra sellaisille syyttömille armollinen ja istuta viinitarhasi keskuuteemme.”

Näillä kaikilla tapahtumilla oli tiivis yhteys protestanttisen evankelisen herätysliikkeen, pietismin synnylle. Saksaan syntyivät kuuluisat Hallen laitokset, joissa sijaitsi muun muassa orpokoti, koulu, raamattutalo, apteekki. Sitä johtanut Herman Francke totesi sen synnystä, että ”köyhät rukoilevat orpolapset rakentavat parempia palatseja kuin jumalattomat kauppiaat ja ruhtinaat”.

Rukous 2021: Jumala, muista tässä pandemiassa, joka nyt osuu meidän elinaikaamme, myös pieniä ja viattomia, eksyksissä kulkevia ja kasvatusta vailla olevia. Auta ja innosta meitä etsimään uudelleen sinun Sanaasi ja luomaan ratkaisuja lähimmäistemme hädän auttamiseksi.

 

ISMO VALKONIEMI, toiminnanjohtaja

 

Lähteet:
The Protestant Evangelical Awakening, W.R. Ward. Campridge University press. 2002.
Siperiaan lähetettynä. Rovasti Yrjö Niemi. Hengen uudistus kirkossamme ry. 2021.
Suuri Pohjan sota, Suuri Pohjan sodan rutto, Pietismi. Wikipedia 2021.


BLOGI