Takaisin

Jumalan puutarha

 

 

Valitsimme juhlavuoden teemaksi sanaparin Jumalan puutarha. Saimme edullisesti erän kasvihuoneita. Mielessämme kasvoi ajatus, että kunnioittaisimme Jumalan luomakuntaa yksiköissämme viettäessämme juhlavuotta ja voisimme yhdeksi tekemisen muodoksi keväällä ottaa asiakkaittemme kanssa puutarhatyöt. Olimme monesti miettineet, että meidän pitäisi olla enemmän omavaraisia. Maailma ympärillä on osoittautunut haavoittuvaksi ja Raamatun neuvot kehottavat meitä varautumaan viisasti kaikenlaisiin olosuhteisiin.

Teeman ajatuksellinen perusta on sidottavissa Raamatun kokonaisilmoitukseen. Kaikki paratiisiin luodut kasvit olivat sekä kauniita että syötäviä. Lisäksi ne tuottivat siementä lisääntyäkseen. Ne tuottivat ravintoa eläimille ja ihmisille. Ihminen sai luomisessa erityisaseman, mutta oli myös osa luomakuntaa.

Raamattu puhuu siemenestä monissa eri merkityksissä. Kasvit tuottivat siemeniä, kukin lajiensa mukaan, mutta niin myös elävät olennot. Siemeneen on määritetty se, mitä siitä syntyy. Synnin siemen säilöö synnin hedelmää ja hyvä siemen kasvattaakseen hyvän hedelmän. Jumalan päätös tai lupaus on kuin siemen, se toteutuu vääjäämättä. Jo paratiisissa Jumala kertoi käärmeelle, että vaimon siemen tulee tallaamaan rikki käärmeen pään. Näin tuhansien vuosien kuluttua tapahtuikin Ristin puulla.

Raamattu puhuu hyvän ja pahan tiedon puusta sekä elämän puusta (1. Moos. 2:17, 22). Hyvän ja pahan tiedon puu oli keskeisessä osassa syntiinlankeemusta. Elämän puu, joka oli jo kasvamassa paratiisissa, on keskeisessä osassa uudistetussa maassa, joka meille on annettu Jumalan lupauksena. Uudistettu maa on Paratiisi (Ilm. 22:7), jossa elämän puu, elämän veden virran varrella, antaa kuukausittain uuden sadon hedelmiä. Hedelmien lisäksi sen lehdet ovat kansojen terveyden lähde. Tässä on ylivertainen puu!

Paratiisiin me pääsemme takaisin Ristin puun kautta, Jeesuksen sovitustyön kautta. Hän on Raamatun mukaan viinipuu, johon me olemme oksastetut (Joh. 15:1). Koska hän on myös se, joka sanoo olevansa Elävä vesi, niin voisimme ajatella, että Hän on myös elävän veden virran äärellä kasvava Elämän puu. Joka tapauksessa Jumalan ylläpitävä voima virtaa vedessä ja imeytyy niihin puihin, joita me ravintona ja terveytemme lähteinä käytämme. Meillä on upeita lupauksia edessämme Jumalan puutarhassa.

Tässä lehdessä Emila Utti kertoo ihmeellisen tarinansa. Sen kantavana voimana on nähtävissä Raamatun lupaukset, jotka ovat meille jokaiselle tarkoitetut: ”Sinun silmäsi näkivät minut jo idussani. Minun päiväni olivat määrätyt ja kirjoitetut kaikki sinun kirjaasi, ennen kuin ainoakaan niistä oli tullut” (Ps. 139:16) sekä ”Jo ennen kuin Minä valmistin sinut äidin kohdussa, Minä sinut tunsin ja ennen kuin sinä äidistä synnyit, Minä sinut pyhitin; Minä asetin sinut kansojen profeetaksi.” (Jer. 1:5). Nämä paikat osoittavat, että Jumalan puutarha on hyvin suunniteltu ja se tullaan asettamaan ennalleen jälleen. Me kaikki tahdomme paremman maailman, siksi mekin haluamme Samariassa juhlia 50 vuotista järjestöämme teemalla Jumalan puutarha.

 

ISMO VALKONIEMI, toiminnanjohtaja

 


BLOGI