Takaisin

Koronaviruksen vaikutukset Samaria-työhön

 

Kielteiset vaikutukset

Kuntouttava työtoiminta keskeytyi 18.3.2020, sen jälkeen, kun valtioneuvosto oli antanut tiedon valmiuslain käyttöönotosta. Myös kierrätysmyymälät ovat hiljentyneet merkittävästi ja osassa myynti on miltei pysähtynyt. Ymmärrettävistä syistä lahjoitukset ovat loppuneet lähes kokonaan. Taloudellisesti käytännössä yhden päivän varoitusajalla kaikkinensa menetimme 53 000 euron tulot. Tämän seurauksena olemme lomauttamassa kuusi (6) työntekijää sekä kaksi on ottanut palkattoman vapaajakson. Helsingin ja Hämeenlinnan Korjaamo-yksiköt ovat suljettuna asiakkailta, mutta henkilökunta pitää yhteyttä heihin ja työskentelee tilapäistehtävissä osittain.

 

Avoinna edelleen

Samaria-koti ja Rose-koti ovat toiminnassa normaalisti, mutta käytännössä yksiköt ovat jatkuvassa karanteenissa, sen torjumiseksi, ettei koronavirus epidemia pääsisi yksikköön sisälle. Espoon Ankkuri toimii suljetuin ovin, mutta puhelimitse asiakkaat tavoittavat työntekijöitä. Lisäksi yksikkö toimittaa ruoka-annoksia riskiryhmäläisille.

Porvoon myymälä on avoinna arkisin klo 10-17. Sipoon myymälä palvelee keskiviikosta perjantaihin klo 10-17. Hämeenlinnan myymälän henkilökunnan tavoittaa puhelimitse ja myymälä palvelee tarvittaessa. Helsingin myymälä on toistaiseksi suljettu.

 

Uutta    

Ruoka-avun tarve on lisääntynyt räjähdysmäisesti lomautusten ja irtisanomisten myötä. Myös lapsiperheille koulujen sulkeminen on aiheuttanut huomattavan lisäkustannuksen, kun kouluruokailut eivät ole käytettävissä. Samaan aikaan monet ruoka-apujakelijat ovat sulkeneet toimipisteensä ja kaikki yhteisöllisiä ruokailuja järjestäneet tahot ovat keskeyttäneet toimintansa.

Vaikka oma tilanteemme on äärimmäisen haastava, haluamme vastata haasteeseen. Avaamme huhtikuun alussa Espoossa, Hämeenlinnassa ja Porvoossa tukipuhelimen, johon voi soittaa ja pyytää ruoka-apua, jos oma tilanne on taloudellisesti kestämätön. Sovimme soittajan kanssa siitä, noutaako hän sovittuun aikaan valmiiksi tehdyn ruokakassin tai toimitammeko me sen hänelle.

 

Lähitulevaisuuden suuret haasteet

Samaria-kodin uudisrakennus on valmistumassa toukokuun puolessa välissä. Kuinka käyttöönotto voidaan toteuttaa karanteeni olosuhteissa ja onko mahdollista saada uusia asiakkaita, kun kunnat keskittyvät akuutin kriisin hoitoon?
Rose-kodin ja Samaria-kodin tilanne, jos joku asiakas sairastuu koronavirukseen?
Myymälöiden kohtalo, jos myyntiä ei tapahdu kuukausiin?
Pyydämme nöyrästi, muista kriisin keskellä myös meitä rukouksin ja jos tilanteesi sen sallii, myös taloudellisesti.

 

ISMO VALKONIEMI, toiminnanjohtaja

 


BLOGI