Takaisin

Mammonan maailmasta Kuninkaan perilliseksi

Kirjoitin kesällä 2008 kirjan Mammonan maailmasta Kuninkaan perilliseksi. Tuolloin yksi puheenaiheista oli Wincapita-sijoitushuijaus, jossa monet ihmiset menettivät huomattavia summia rahaa – jotkut koko omaisuutensa. Samana syksynä vyöryi koko läntisen maailman ylle ennennäkemätön taloustaantuma, joka lähti liikkeelle Lehman Broters -yhtiön johdannaiskaupoista ja niissä tapahtuneissa väärinkäytöksissä. Olin jo tuolloin 18 vuotta seurannut talousasioita Raamatun kestävistä arvoista käsin, kun syksyllä 1990 valtaisan talouslaman kourissa taisteltuani ymmärsin kestävien arvojen vaikutuksen ja luovuin nopean rikastumisen tavoittelusta.

Euroalue ajautui 2010 ennennäkemättömään velkakriisiin, joka johti epäluottamukseen koko aluetta kohtaan, vaikeuttaen myös Saksan kaltaisten vahvojen talouksien velkakirjojen myyntiä. Loppuvuonna 2011 euron hajoamista pidettiin mahdollisena skenaariona. Kriisi kuitenkin laantui, kun Euroopan Keskuspankki vakuutti markkinat siitä, ettei se päästä euroalueen jäsenvaltioita konkursseihin. Kriisin kiperin hetki oli vuoden 2012 puolivälissä. Silloin pääomaa pakeni alueelta ja valtionlainojen markkinakorot kohosivat voimakkaasti Espanjaa ja Italiaa myöten. Jopa EKP ja EU-komissio pelkäsivät tuolloin tosissaan euron hajoamista, vaikkakin tuomitsivat moiset pelot tuolloin perusteettomiksi tuomiopäivän profetioiksi. Se mitä saamme lukea ja se mitä tapahtui, voidaan lukea tänään taloustieteilijöiden tutkimuksista ja raporteista. Tuskin moni edes ymmärsi, kuinka hankala tilanne oli.

Talouteen näyttää liittyvän aina moraali- ja arvovajetta. Panaman veroparatiisin paljastuneita nimilistoja selattaessa voimme todeta, että mukana on kansallisia tärkeitä nimiä ja yrityksiä. Rahan tavoittelussa verojen välttely ja erilaiset nopeat rikastumiskeinot eivät aina täytä lainkirjainta, ja niiden sisältämää riskiä ei kerrota. Elämme epävarmassa tilanteessa tänäänkin. Nuoret kärsivät pikavippien ja pienlainojen koroista ja monet ovat menettäneet luottotietonsa sekä keränneet pienillä lainoilla mittavat ulosottovelat, joiden korot ja perimäkulut voidaan mitata jopa tuhansissa prosenteissa. Monet ovat laittaneet toivonsa krypto- ja virtuaalivaluuttoihin, joiden arvo perustuu sekä suureen odotusarvoon, että digitaaliseen ”louhintaan”. Nyt asiantuntijat varoittavat kuplan syntymisestä. Euroopan taloudessa on synkkiä pilviä Brexitin sekä muun muassa Italian velkaantuvan suurtalouden vuoksi. Maailmantalouden kasvu on hiipumassa. Vain kasvukeskuksissa asunnot säilyttävät arvonsa.

Raamatun mukaan rikas murehtii alati omaisuutensa menettämistä ja pohtii kuinka voisi suojata itsensä ja omaisuutensa. Eilisissä uutisissa huomattavan osan oli saanut yritys, joka valmistaa maanalaisia bunkkereita varakkaille. Poikkeukselliset sääolosuhteet ja maailman myllerrys tekevät meidät levottomaksi. Me emme koskaan voi turvata itseämme riittävästi ulkoisin järjestelyin. Ainoa turva, joka kykenee antamaan meille rauhan ja turvallisuudentunteen, on Jumala. Kristityn näkökulmasta paras apu pelkojen päihittämiseen on Jeesus. Jumala Jeesuksessa Kristuksessa lahjoittaa rohkeamielisyyden sille, joka pysyy hänen luonaan. Silti joskus käymme sisällämme luottamuskamppailua. Uskovatkin kohtaavat kärsimystä ja kipua, miksi minä siis olisin turvassa? Jumalan turva on kuitenkin syvempi käsite kuin pahojen asioiden torjuminen. Hän on paikalla hädän hetkellä, hän lohduttaa ja kulkee kuoleman varjon laaksoonkin kanssamme. Jumala auttaa kestämään vaikeudet. Hän ei väisty viereltämme. Jumalan huolenpito on niin tarkkaa, että meidän jokainen hiuskarvammekin on laskettu. (Matt. 10:30)
 

ISMO VALKONIEMI, toiminnanjohtaja


BLOGI