Takaisin

RIKKOUTUNEEN VOI KORJATA

Kun meillä rikkoutuu jotakin arvokasta, jotakin joka on meidän omaamme, kenties perittyä ja esivanhemmilta saatua, pyrimme korjaamaan sen. Korjaaminen säilyttää muistoa ja tunnetta, jota kannamme mukanamme. Kun kadotamme jotakin arvokasta, sellaista, joka voi olla arvokasta ilman materiaalista arvoa, pyrimme löytämään sen. Mikäli emme löydä tätä, se jää vaivaamaan mieltämme.

Tiukasti luonnontieteen argumentteja katsovat tutkijat sanovat, että ihminen on vettä, kalsiumia ja orgaanisia molekyylejä. Mutta olemme paljon muutakin. Juuri se, että meidät on tehty halvoista perusaineksista eläväksi, hengittäväksi, ajattelevaksi, tuntevaksi, koossa pysyväksi – ihmiseksi – tekee meistä ainutkertaisia. Meissä on kaiken lisäksi esi-isiemme piirteitä, tuoksuja ja tapoja. Itse asiassa me olemme kertakaikkisen upeita luomuksia teknisesti ja henkisesti, ylivertaisia mihinkään ihmiseen rakentamaan verrattuna.

Entä kun joku meistä rikkoutuu, katoaa tai eksyy. Tietysti hän tarvitsee kaiken avun ja ymmärryksen. Hänet on löydettävä ja häntä on ohjattava ja hoivattava. Olemme saaneet avuksi lääketieteen, joka on kehittynyt viimeisen sadan vuoden aikana hämmästyttävästi. Sekä fyysisen että psyykkisen terveyden lähteistä tiedetään paljon, samoin voimme auttaa ihmistä myös sosiaalisesti tähän luoduilla järjestelmillä. Onneksi meillä on tänään vielä seurakuntia ja järjestöjä, jotka ymmärtävät ihmisessä olevan henkisen ja hengellisen ulottuvuuden, joka sekin voi rikkoutua. Tarvitsemme sielunhoitoa, rukousta ja tervettä oppia, sitä jota ruisleiväksikin on kutsuttu.

Yhteiskunnassa palvelunohjaus on saanut suuren aseman osana kärsivien kohtaamista. Sen tarkoitus on kuulla ja ymmärtää asiakkaan hätää siinä määrin, että hänet osataan ohjata avun pariin. Valtion toimesta on panostettu voimakkaasti nuorten hädän havaitsemiseen uudenlaisen Ohjaamo-toiminnan avulla, jossa kohtaaminen, ohjaaminen ja tutkimus ovat toiminnan keskiössä. Kaikki tämä on hyödyllistä. Samariassa me olemme halunneet perustaa Helsinkiin Korjaamon, jonka tehtävänä on olla se taho, joka ei siirrä nuorta enää eteenpäin. Haluamme olla se piste, johon saa jäädä. Monipuolisen palveluvalikon ja kristillisistä arvoista nousevan lähimmäisen rakkauden ja toivon sanoman kokonaisuus on osoittautunut toimivaksi jo ensimmäisinä kuukausina.

Samaria-työssä meidän kaikki toimintayksikkömme ovat eräänlaisia korjaamoja. Niillä on sama päämäärä kuin sairaaloilla: korjata rikkoutunutta. Ihmiskaupan uhrit, päihderiippuvaiset, eksyksissä olevat nuoret, hylätyt ja nälkäiset, he kaikki ovat ainutlaatuisia, arvokkaita ja monin tavoin täydellisiäkin. On selvää, että kaikki käytettävissä olevat korjauskeinot ja etsintäkeinot on oltava käytössä.

 

ISMO VALKONIEMI, toiminnanjohtaja

 

 

 


BLOGI