Takaisin

Yksinkertainen elämä lähellä luontoa ja Jumalaa

Luemme päivittäin uutisia koronaviruksen vaikutuksista niin Suomessa kuin koko maailmassa. Tätä kirjoittaessani tilastot kertovat 26 miljoonasta sairastuneesta ja lähes 900 000 kuolleesta. Suomessa viruksen vaikutukset ovat olleet maltilliset, mutta taloutemme se on vienyt lamaan muun maailmantalouden mukana.

Elämä jatkuu, mutta tilanne vaikuttaa meihin kaikkiin. Samaria-päivä päätettiin järjestää tänä vuonna videotapahtumana. Olemme valmistelleet sitä pienellä työryhmällä ja uskon että saamme innostavan tapahtuman aikaiseksi. Monissa yksiköissä kokoonnutaan syömään ja katsomaan tapahtuman videotallennetta yhdessä. Näin saamme mukaan yhteisöllisyyttä, yhteyttä, mutta voimme suojata itseämme ja toisiamme tartunnalta. Yksinkin katsoen voit kokea yhteyttä toisiin tapahtumavideon välityksellä. Video on katsottavissa myös jälkikäteen Samaria Groupin Youtube-kanavalla.

Kristillisten järjestöjen ja seurakuntien elämä on muuttunut oleellisesti. Keväällä näimme uutisotsikoita, joissa luki “Kristityt juhlivat pääsiäistä eristyksissä.” Saimme lukea myös italialaisesta papista, joka kuoli annettuaan hengityslaitteen nuoremmalle potilaalle. Katolisissa seurakunnissa eri puolilla maailmaa messujen vakiokävijöiden valokuvia on liimattu kirkoissa penkkirivistöihin ”läsnäolevaksi seurakunnaksi”, papin toimittaessa messua tyhjässä kirkkosalissa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa on järjestetty drive in -jumalanpalveluksia suurilla parkkipaikoilla. Luostareissa ulosmyytävien leipomusten valmistaminen on vaihtunut maskien ja suojatakkien valmistukseen.

Järjestöt ja seurakunnat ovat pika-aikataululla löytäneet uusia fyysisen läsnäolon korvaavia menetelmiä. Samariassa me olemme kehittäneet kuntouttavaan työtoimintaan liittyvää etäkuntoutusta, jota voidaan käyttää tarvittaessa, ja näin välttää se, että asiakkaamme jäisivät yksin ilman yhteyttä toisiin.

Suhtautuminen koronapandemiaan vaihtelee kristillisen maailman sisällä. Siinä missä toisaalla pandemia nähdään länsimaisen lääketieteen valossa yhtenä maailmaa kiertävistä viruksista, joskin varsin ärhäkkänä sellaisena, toisaalla pandemia nähdään Jumalan rangaistuksena tai merkkinä lopun ajoista. Jossain karismaattisissa yhteyksissä pandemian olemassaolo tai ainakin sen vaarallisuus on myös kokonaan kielletty.

Oma neuvoni on, että eletään yksinkertaista ja hyvää elämää niissä puitteissa, joissa se on mahdollista. Tarkoitan tällä sitä, että nautitaan Jumalan luonnosta, puhtaista terveellisistä ruoista, pidetään yhteyttä läheisiin, ystäviin ja toinen toisiimme. Raamatun lukeminen ja rukoileminen ovat asioita, joiden toivon lisääntyvän, sillä me saamme Jumalan Sanasta ja yhteydestä lohtua, voimaa, viisautta ja rohkeutta jatkaa elämäämme.

Voimia ja siunausta sinulle ystäväni!
 

ISMO VALKONIEMI, toiminnanjohtaja


BLOGI