Back

Tehtävänä viedä ja antaa apua - SAMARIA ETULINJASSA

Samarian historia kertoo, että erilaiset yhteiskunnalliset tilanteet ja vaikeuksissa olevat ihmiset ovat muodostaneet Samariasta toimijan jollainen se on tänään. Olemme olleet edelläkävijöitä kristillisen päihdehoidon kehittämisessä 1960-luvun lopulta alkaen. Samaria-koti ja kotiin vietävät tukipalvelut sekä Espoon Ankkurin tukiryhmät toimivat vielä tänäänkin.

Samoin työtoimintamme oli 1980-luvun alkupuolella poikkeuksellisen aktiivista Ilolan puusepänverstaan sekä kirpputoritoiminnan ansiosta. Tuolloin työvoimaviranomaisilla ei juuri ollut työkaluja syrjäytyneiden kuntouttamiseksi työtoiminnan avulla, ja toimintaa pidettiin edistyksellisenä. Tänään meillä toimii kuntouttavan työtoiminnan ja opinnollisen toiminnan Ankkuri-yksiköt Helsingissä, Hämeenlinnassa ja Porvoossa.

Neuvostoliiton hajoamisen seurauksena olimme ensimmäinen itsenäiseen Viron valtioon perustettu yhdistys. Samarian Krister Lindberg oli laatinut säännöt säätiön perustamiseksi Neuvostoliittoon. Se oli mahdollista tietyin reunaehdoin. Maistraatin antama aika asian käsittelyyn olikin yllättäen itsenäisen Viron ensimmäinen päivä. Myös Latviassa ja Liettuassa

olemme olleet aktiivisia, unohtamatta Venäjän alueelle tehtyjä tukitoimia vuosien varrella. Samaaria Eesti Misjon on tänään voimakkaasti kasvava, yksi Eestin suurimpia päihdeongelmaisia ja vanhuksia auttava järjestö.

Samaria hyväksyttiin valtakunnalliseen asunottomuuden poistamiseksi laadittuun erityisohjelmaan 1990-luvulla, jonka vuoksi olemme olleet yksi niistä järjestöistä, jotka ovat voineet saada osittaista valtiontukea asuntojen hankkimiseen asunnottomille. Omistamme tänään tätä tarkoitusta varten 70 asuntoa, joiden avulla on autettu satoja asunnottomia vuosien varrella.

2000-luvulla olemme panostaneet nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn, jonka seurauksena meillä on Espoossa, Helsingissä ja Hämeenlinnassa Korjaamo-päiväkeskukset.

2015 perustimme maamme ainoan Ihmiskaupan uhreille tarkoitetun kodin (Rose-koti), joka toimii läheisessä yhteistyössä viranomaisten kanssa ihmiskaupan uhrien auttamiseksi maassamme. Työ on parhaillaan hyvin aktiivisessa vaiheessa, ja saamme osallistua viikoittain ihmisten auttamiseen.

Ruoka-avussa olemme saaneet olla välittämässä lähes 150 järjestölle valtionavustusta sekä saaneet olla mukana kehittämässä maamme ruoka-aputoimintaa vuodesta 2016, toiminnan jatkuessa edelleen. Porvoossa vastaamme kaikesta ruoka-avun keräämisestä ja logistiikasta. 2023 välitämme valtionavustusta 16 järjestölle.

Myanmarin sotilasjuntan vallankaappauksen 2022 jälkeen olimme lähettämässä yhteistyökumppanimme karenien baptistiseurakunnan kanssa miehen Thaimaan ja Myanmarin rajaseudulle evakuoimaan ja auttamaan pakolaisia. Pastori Hla Sein liikkui rajan molemmin puolin ja kuvat sodan keskellä auttavasta pastorista koskettivat monia, jotka osallistuivat toiminnan tukemiseen ja useat sadat ihmiset saivat apua. Keräämme edelleen tukea sodasta kärsiville kareni-pakolaisille.

2019 vapaaehtoisten miesten ryhmä lähti rakentamaan seurakunnan sisällissodassa vaurioitunutta lähetysasemaan uuteen uskoon Burundin köyhimpään Nyanca Lacin maakuntaan. Burundi on tilastollisesti maailman toiseksi köyhin maa ja sen köyhin maakunta oli kohteemme. Matkamme aikana maassa käytiin edelleen aseellisia taisteluja ja myös nälänhätä on kolkutellut maassa usein.

Ukrainan sodan sytyttyä olemme halunneet panostaa voimakkaasti Ukrainan pakolaisten vastaanottamiseen, sekä toimittaneet mittavaa materiaalista apua Ukrainaan kuukausittain. 

Kiitämme kaikkia vapaaehtoisia, yhteistyökumppaneita ja tukijoita, jotka ovat toiminnallaan mahdollistaneet mittavan avun eri puolelle maailmaa.

 

ISMO VALKONIEMI
toiminnanjohtaja

 

 

Kuva: Huhtikuussa 2022 pastori Hla Sein auttoi Myanmarin ja Thaimaan rajalla sotilasjuntan tulitusta pakenevia kareneja Samarian tukiessa avustustyötä.

 

Kuva: Team Toivoksi nimetty vapaaehtoisten ryhmä aloitti Samariassa syksyllä 2019 remontoimalla Nyanca Lacin tärkeän rakennuksen seurakunnan käyttöön, köyhien pakolaisten tukitoimintaan.